Forslag:
🔗

Du må ta med mat, dynetrekk og laken (ev. bare lakenpose) og håndklede. Anbefaler også ett lite hånd-håndklæde for kroppsvask i tillegg til det du tørker kroppen med. Vi har forsåvidt mange (9) små hånd-håndklæder, og du kan gjerne benytte deg av ett av dem, forutsatt at du kokvasker det ved avreise!

Om du kommer sent på kvelden på høst/vinter bør du ha med (oppladet) hodelykt og ev. forhåndsnedlastet kart. Det blir fort mørkt i september!

Ellers må du bare huske passende bekledning. Turjenter har gode tips for sommerbekledning og Christine Oldebråten har supre tips for å unngå å fryse på tur (spesielt vinterstid).

🔗
Det går helt fint. Vi har selv vært gjennom småbarnsfasen på hytta, og har derfor litt av hvert for å dekke behovene. Det er badebalje og stellematte. Det er også noen bleier om man går tom. Om man er redd for kombinasjonen av barnehender og varmekilder så er det greit å vite at vi har en lekegrind. Grinda har vi satt rundt peisovnenen i steden for barna. Ellers må man bare være litt påpasselig, avhengig av barnets alder. Fyr i gassovnene på morgenen før barna krabber rundt, f.eks.
barn hygiene
🔗
Vi har en nøkkelboks på hytteveggen. Du får pinkode på sms av meg et døgn før ankomst.
pin sms
🔗
Ja, det er hovedsakelig 12V strøm (som i en bil), men vi har omformer til 220V (som i et vanlig hus) så vi kan bruke støvsuger. Forøvrig er det radio (må montere DAB-antenne først), cd-spiller, Lightning og USB-C overganger til minijack så man kan strømme fra Spotify, usb-ladere til telefoner med alle kabeltyper (Lightning, USB-C, ...), m.m. på stedet.

Du kan altså la laderen ligge igjen i bilen, men ta med en ekstra kabel om dere er mange 🙂 Strømmen kommer fra solcellepaneler. I de mørkeste vintermånedene kan det bli smått med lading både pga snø på panelene og lite sol. Da er det kjekt at et kraftig Honda-aggregatet kan lade batteriene! I praksis har vi aldri trengt å fyre det opp, så lenge man feier bort snøen!

🔗
Det korte svaret er ja. Vi har en frostfri tank under hytta, og så lenge det er vann i den er det vann i springen. Det kan selvsagt gå tomt, men det går måneder mellom hver gang. Tanken har varmekabler på røret, men de må settes på ved ankomst av deg (se under vasken), ettersom batteriene ellers vil tappes ned.
🔗

Går den tom må man ned til vannkanten og hente vann i dunker/bøtter. Heldigvis er det bare 7m fra hytteveggen 🙂 Vinterstid må man bore hull i isen med isbor. Vi har et isbor med drillforsats (i vedboden), så det tar bare 30 sekunder å bore gjennom 1 meter stålis! Det er mye raskere enn å smelte snø.

Si også fra til meg om at tanken er tom når oppholdet er over så jeg kan fylle på tanken. Vannet er godt og kan selvsagt drikkes.

🔗
Vi har kjøpt et Cinderella gasstoalett som har samme komfort som du er vant med hjemme. Alt blir brent til aske, luktfritt og ganske stille (vifte). Eget toalett til tiss.
🔗
Nei, dessverre, men det finnes mange i områdene rundt. Denne siden har mange relevante kameraer (blant annet Tempelseter, Høgevarde hyttefelt og Gråfjell).
🔗
Ja, vi har en fullstendig guide for hvordan alt fungererer som ligger på hytta, sammen med turtips. Den finnes i både engelsk og norsk utgave.
🔗

Jeg planlegger alltid for at turen skal bli minst mulig stressende for store og små. Det betyr at jeg legger inn et matstopp på veien opp, slik at man ikke kommer fram til hytta skrubbsulten.

Mellom Drammen og Eggedal er det nesten ingen spisesteder som er verdt å stoppe på, med noen få unntak. Stedene du bør vurdere er Arayas i Åmot (overraskende god thaimat, men traust interiør), Halvorseth i Sigdal (pizza, kun lørdag/søndag), Pookys på Sandsbråten i Sigdal (thaimat) og Borgerstua i Eggedal (god husmannskost og digg Madonna-burger med lokal vri, "hjemmelaget" pizza).

Ruta via Krøderen (E16 fra Sandvika) er ofte kortere, men du har i prinsippet ett godt spisested på veien, nemlig Krøderen Kro rett før Noresund. Veldig god husmannskost laget fra bunnen av. Barnevennlig.

Min anbefaling, om du tar Sigdalsruta, er å stoppe på Sandsbråten. Der har du innlandsnorges fineste badestrand (ofte veldig varmt vann) og god thaimat fra Pookys rett ved siden. Et svalende bad fulgt av nydelig uteservering med kongeutsikt over elva kan vanskelig slås :)

transport
🔗

Det er mye enklere med bil, men det går an å bruke kollektivtransport. Anbefaler tog+buss fra Oslo-Hønefoss-Åmot-Eggedal, ca 3t (vs 2t med bil). Jeg ville tatt taxi opp på fjellet til parkeringsplassen for å spare meg for 1,5-2t gåing. Er dere flere ville jeg bestilt minibusstaxi på forhånd (ca 500kr).

Jeg har lagt inn noen lenker på kartsiden med både kart fra bygda til fjellet, samt forslag til transport Oslo-Eggedal. Anbefaler EnTur, forøvrig.

transport
🔗
Nei, det er 45 min på ski eller på beina fra parkeringsplassen. Gang med tre når du har småbarn eller engelskmenn med 😀 Ungene mine har gått selv med sekk fra de er tre år, men du trenger god tid og tålmodighet, mye snacks og mange pauser. Se kartsiden for detaljer. Vinterstid kan man bli kjørt inn på snøskuter (se eget punkt).

P.S. Sjekk detaljer om bom og bompenger, ettersom jeg må manuelt åpne bommen.

winter transport
🔗
Ja, du kjører inn bomveien til Bjørnerudsæter (45 kr kontant eller Vipps til 95488502) og fortsetter til fellesparkeringen (Bjørnerudsæterveien 174), 100m før veien slutter. Se kartsiden.

P.S. Sjekk detaljer om bom og bompenger, ettersom jeg må manuelt åpne bommen.

transport
🔗
Det er ikke noe problem å holde seg ren og velduftende på hytta; klut og såpevann får en langt :) Anbefaler å ta med en klut og et håndklede per person. Klut til kroppsvask etter tur (kok opp en kjele vann og ha i vasken), og ett til å tørke kroppen med.

Det er dusj på stedet, men det er noen praktiske begrensninger ... Det innebærer at man må koke opp vann på forhånd, blande til passe temperatur i 10l bøtter og dusje kjapt. Sjeldent man gidder det på en helgetur, men i påsken blir det alltid en dusj :)

Her er en video fra DN med tips som funker like bra i Eggedalsfjella som på Sjusjøen :)
🔗
9. Dobbeltseng (2), gjesterom med køyeseng (2) og sovesofa (1), todelt hems med 2+2 madrasser. Plass til flere barn.
🔗
Det er inkludert.
🔗
Mange. Det er en stekeovn som går på gass. Den funker fint til brødbaking og alt annet. Det er også gassbluss for kjapp matlaging, i tillegg til en stor vedfyrt ovn som både har ovnskammer man kan steke stek i og store overflate man kan koke opp flere kasseroller samtidig.
kitchen
🔗
Stavmikser (220V), vinåpner(e), gode kniver, fjeler, stekepanner (non-stick og støpejern), kasseroller, jerngryte med lokk og vaffeljern. Knivene skjerpes profesjonelt innimellom, men vi har skjerpestål som hjelper godt om noen skulle ha mishandlet dem! Forsøk å heng knivene tilbake på magnetstripen og ikke legg dem blant andre kjøkkenredskaper.
kitchen
🔗
  • Presskanne (french press)
  • Kaffekanne for kokekaffe
  • En manuell kvern for kaffebønner (relativ grov)
  • Termos (blå, merket KAFFE) (på toppen av overskapene)
kitchen
🔗
Ja, det finnes både krydder, mel, pasta og hermetikk man kan bruke der inne, men vi har ikke en oppdatert indeks. Pleier være nok salt, kanel, laurbær og muskat ;)
kitchen
🔗
Når jeg setter garn får jeg masse sik og noen få ørret, men jeg kan desverre ingenting om stangfiske. Du trenger fiskekort, men det kan du på behagelig vis kjøpe via appen Perfish også! Du kan også kjøpe fysisk fiskekort i turistinfoen i Eggedal. I Eggedal får man også kjøpt mark (også i Solbua i Prestfoss).
🔗
Vi har kjøpt inn en plastbåt for utleie (se under)! Vi har litt fiskeutstyr: en stang, sluker og kroker. Husk å løs ut fiskekort (se punkt over)! Vi har ikke utgangspunktet ikke tenkt garn til utlån, ettersom det fort går i stykker og krever vedlikehold. Om du er forsiktig og rengjør garnene ordentlig etter bruk kan du få låne noen som ligger i båthuset (nabohytta). Send meg en melding i så fall, så du kan få vite hvor nøklen er. Båten ligger nede ved vannet. Orkanen i 2022 ødela ikke bare taket, men gav også båten kraftig juling da den ble slengt 30 meter innover land, der blant annet tollegangene (a la åregafler) ble revet av. Gummilistene har fått noen skader, av ikke funksjonell art, som vi antagelig ikke får fikset, og sprekkene i skroget er tettet, så den er brukt både i 2022 og 2023. Vi har både elmotor m/90Ah batteri og årer tilgjengelig. Batteriet holder til tur/retur enden av vannet og lades enkelt på batterihylla med klyper.
🔗
Ja, kan bli kjørt inn så lenge det er nok snø (typisk sent desember). Anbefaler dette spesielt om man har mye å bære på eller har planer om å være i Eggedal etter 17:30 (det blir alltid senere enn du tror). Jeg setter deg i kontakt med en løyvehaver. Kostnad ca 800kr hver vei. Vanligvis kan man få skyss fra den vanlige parkeringsplassen på Bjørnerudsæter, men om han ikke har mulighet har jeg en annen kar som kjører fra Tempelseter, som er utgangspunktet for løypemaskinene. Det er kortere fra Bjørnerudsæter, så kostnaden er ca 600 kr derfra vs rundt tusenlappen fra Tempelseter. Dette er veilendende per 2023. Tur-retur er billigere enn dobling. (typisk 1500 t/r vs 1000 en vei for Tempelseter)
winter transport
🔗
Ikke helt fram til hytta, men minst halve veien, avhengig av om man går fra Skallandslia/Bjørnerudsæter eller Tempelseter. De oppkjørte løypene er under ti minutter rolig skigange fra hytta. Se kartsiden for løypestatus m.m.
winter transport
🔗
Bjørnerudsæter er halve avstanden av Tempelseter, så definitivt førstnevnte. Likevel ... vinterstid anbefaler jeg de som ikke har vært på hytta før å benytte seg av snøskutertransport. Det blir tidlig mørkt og det er greit å ha snøskuterspor å følge (om det ikke er plass på sleden).
winter transport
🔗
Det finnes både tegneutstyr, togsett og lego på hytta. Det er også 3 ufo-akebrett under hytta. I tillegg har vi flere brettspill, kortbunker og kortspill. Det er mest for aldersspennet 8-80, men vi har i alle fall UNO Junior (3+ år).

Dette er brettspillene vi har:

  • Oppegårdsspillet (norsk variant av monopol som er morsommere/har høyere risko)
  • Secret Hitler
  • Exploding Kittens
  • Ticket to Ride Europa med ekspansjonspakker

🔗
Etter gassforbrenningstoalettet Cinderella ble riktig re-installert i 2019 har det ikke fusket en eneste gang. Riktignok har det skjedd at leieboere har lurt på hva de skal gjøre, men bruksanvisningen ligger framme og de har som regel løst det på egen hånd. Det vanligste er at man går tom for gass og får "BURNER ERROR" i displayet, men dette har alle funnet ut av på egen hånd. I tilfellet at det skjer nå har jeg en backupløsning - som blant annet har blitt brukt når toalettet har vært på service. På loftet har vi et Dometic campingtoalett som funker helt utmerket. Du fyller det med vann og tømmer tanken på slutten av oppholdet i en eller annen fjellsprekk godt unna hytta og vannet :)
toilet cinderella
🔗
Tja er svaret. Dekningskartet til Telenor viser at det er dekningsgrad "Basis" ("to streker") på 4G-nettet og ingenting på 5G. Det er samme triste tilstand for Telia. I praksis har mange dekning inne i hytta, men noen må ha telefonen stående i vinduskarmen. Jeg har skrevet utførlig om hvor man kan få god dekning i hytteguiden.

Dekningskart Telenor

Dekningskart Telia

🔗

Ja, vi har et stereoanlegg man kan bruke. Det har CD-spiller og minijack-inngang.

Jeg har kjøpt inn overgang til minjack for både Lightning (for iPhone) og USB-C (Android) så du trenger kun å laste ned musikken for offlineavspilling på forhånd. Har du glemt å laste ned musikk så har vi mange cd-er fra nittitallet du kan bli godt kjent med :) Eric Clapton, BB King, Buena Vista Social Club, Naxos-katalogen, Manu Chao, etc.

Forsåvidt er radio-en DAB-radio, men vi må få satt opp en antenne siden vi ligger i en bølgedal før det fungerer.

🔗
Mitt absolutte innsider-tips, som ingen følger, er å booke på vårparten (april/mai)!

Det er definitivt sesonger det er hyggeligere å være der enn andre i snitt, men alt kommer an på værmelding, om du har en hyggelig gjeng, m.m.

Sola steker 7. mai 2023

Krystallklare, friske dager i oktober kan være helt nydelig og rosa solnedganger på skitur i januar helt magisk, men det skal ikke underslås at været er minst trivelig fra slutten av september til januar. Det er færre soltimer, det blåser mer, tåka kan komme krypende, væromslag, etc. Så litt høyere sjanse for at det blir en helg dere spiller mye kort enn på våren er det unektelig, men det kan jo være fint i seg selv :)

Mitt absolutte innsider-tips, som ingen følger, er å booke på vårparten! Det er helt fantastisk. Du er alene i fjellet, været er varmt, snøen ligger ofte til første juni og du kan nyte pilsen på plattingen i solsteken. Helt konge.